In ut och släng!

Så är det med det mesta nuförtiden. In ut och släng. Kontaktlinsens användning speglar vår tid mer än kanske något annan produkt. När mjuka linser slog igenom i början på 80-talet använde man dem i ett år. Idag har många engångslinser som används i en dag. Några äldre linsbärare kommer säkert ihåg den lilla kokapparaten som såg ut som en mindre äggkokare där dyrgriparna tillbringade natten i och det var Inga billiga saker på den tiden. En grön liten lampa på apparaten lyste när det var färdigkokt. Då var linserna rena och fina och redo för en ny dag. När jag säger till mina barn att förr kokade man linserna för att de skulle bli rena möts jag av en förvånad tonårsblick. Vaa??
–Näe, man kokar inte linser för att de ska bli rena, de kokas för att bli mjuka.
-Okey säger jag men mjuka linser som är kokta bli rena.

Innebörden betyder något helt annat för generationen som knappt minns tiden före smarttelefonens existens, nämligen kokta grönsaker. Även språkbruket förändras. En ung linskund kom in i vår butik och frågade om skillnaden mellan kontaktlinser och linser. Frågan kanske inte är så dum som man kan tro. Utvecklingen av material och precision gör att antalet linsbärare ökar för varje år. Till och med formstabila (hårda) linser som står för oförtjänt låg del av försäljningen har fått nytt liv. Utdömd och dödsdömt för inte så länge sedan men idag oslagbart för ögon med avvikande hornhinneform eller ovanligt torra ögon. Stabila linser som används i sömnen (nattlinser) och synfelet är borta när man vaknar, vem trodde det? Nej, det är inget skämt. Linsen formar om hornhinnan på samma sätt som en laseroperation men det är ett mer dramatiskt ingrepp i hornhinnan och ger en bestående förändring. Ofta med oönskade effekter som torra ögon, halo-effekter och dessutom är det inte ovanligt att närsynthet kommer tillbaka förr eller senare på laserbehandlade ögon.     

Framtidens linser är kanske inte bara ett synhjälpmedel. Idag utvecklar även icke traditionella linsföretag som teknik/spelföretag och biomedicinska laboratorier både glasögon och linser som gör mer än korrigera synfel. Även om tekniken ännu ligger i sin vagga så visar det kanske lite vart framtiden bär. Ett litet chip i linsen som mäter tårvätskans sammansättning istället för blodprover eller en display i linsen som projicerar mobiltelefonens bild? Tänk att lägga ett lager information ovanpå verkligheten och slippa titta ner i telefonen. Rekord i ilandsproblem, ja visst men kanske fullt möjligt i framtiden. Nåja, även om tekniken finns så ska den vara användbar och tillföra något. Morgondagens linser kommer nog enbart korrigera synfel med ännu högre precision och förfinade material som har liknande egenskaper som ögats egna vävnader.
Idag ler man lite åt dåtiden och framtiden kommer säkert le åt nutiden och dagens produkter.       

Själv äter jag gärna kokta linser medans jag ler mot dåtiden, lever i nutiden och väntar på framtiden.

Thomas Björkegren

Mer tänkvärt av Thomas

Röd eller grön?

Det sista jag gjorde på min utbildning var ett examensarbete. ”Privatbilistens synstatus”
Läs hela

Never ending story...!

Med jämna mellanrum kommer larmrapporter om ökad närsynthet hos ungdomar.
Läs hela

Vit rock!

Numera kan jag se tillbaka på drygt 30 år som optiker. Länge tillhörde jag det yngre gardet på alla möten och kurser i vårt yrke.
Läs hela

Mitt liv som optiker

Var det bättre förr? Nej, jag lovar allt är bättre nu! 
Läs hela

Optikens vardag!

Att gå till optikern är för många ett ångestladdat besök som brukar börja med ...
Läs hela