Öppettider måndag-fredag 9-18, lördag 10-14

Back to basic!

Tonårslivet precis bakom mig och kanske ändå prova på föräldranars yrke…
-Vad kul Thomas, det behövs en föryngring i yrket säger en arbetskamrat första dagen i familjeföretaget. En varm verbal känslomänniska och vi klickade direkt. 18 år äldre, två skilsmässor och lika många konkurser bakom sig blev han ändå en mentor.
-Vi tar en biltur till Öland i kväll sa han några veckor senare, mer som en uppmaning än ett förslag. -Ok sa jag, om du inte röker i bilen? -Näe, inte om du är med! Vi gled mot Borgholm en ljummen sensommarkväll, solen stod lågt över Kalmarsund och svalornas sång hördes genom den öppna takluckan. Han berättade om sitt allmänt struliga liv och vad han hade lärt sig av misstagen. -Nu Thomas får du berätta om dina tankar om ditt liv. Med en Ölandspizza i magen började jag lite trevande men han uppmuntrade mig att fortsätta och när jag var klar kändes mitt ungdoms grubbleri rätt ynkligt.
-Men Thomas, nu har du bara pratat om hur det har varit men inte hur du tänkt dig framtiden. Hur många gånger har du tittat i backspegeln på kvällens biltur? -Tjaa vet inte, ingen tror jag. -Bra, tittar du bara bakåt då missar du ännu mer av framtiden och kör i diket, tänk på att framrutan är minst 10ggr större än backspegeln. I morgon ägnar vi tio tankar framåt och bara en tanke bakåt. Vi syns i morgon och tack för ikväll sa han och stängde bildörren med ett brett leende. Den kvällen valde jag yrke och tänker på honom varje gång jag tittar i backspegeln men det är inte särskilt ofta längre. Det där fastnade i mig och nu är min uppfattning att nostalgi är motsatsen till kreativitet men när vår optiska butik fyller 60 år kan man stanna upp och blicka tillbaka lite.
Då 1964 låg yrket fortfarande i sin linda, hantverket dominerade och glasögonmode var praktiskt taget obefintligt. Bara två år innan hade Kungliga medicinalstyrelsen bestämt att det nya yrket skulle heta Optiker efter godkännande av självaste Konungen, Gustaf VI Adolf. Beslutet var resultatet av en ny utbildningsplan som ledde till optikerlegitimation. Fram till dessa dagar såldes glasögon hos urmakare efter recept från ögonläkare och även i min farfars uraffär, Björkegrens Ur. Min pappa utbildade sig och var tidigt ute i yrket och öppnade med följande öppningsannons:
Nu öppnar en specialaffär i glasögon. Vi kommer att erbjuda samtliga märkesfabrikat av bågar och glas. Från allra första stund ska vi vinnlägga oss om att med de bästa varor i förening med humana priser vinna ärande allmänhetens förtroende.
Budskapet är fortfarande klockrent och Björkegrens Optik stod på egna ben direkt utan stöd av den välsmorda urverksamheten. Visst har det funnits svackor under alla dessa år men vi har ändå varit en liten del av Kalmars stadsbild och nu är vi en av Kvarnholmens äldsta butiker som fortfarande finns kvar. Sedan 2002 tillhör vi medlemsorganisationen Synologen, vi är drygt 100 likasinnade optiker runt om i landet. Alla butiker är privatägda och tillsammans äger vi Synologen. Här finns riktigt fina butiker med bra optiker som är en stor inspirationskälla. Synologare vet att ensam är inte stark men vi är unika tillsammans. Gemensamt för alla Synologenbutiker från Kiruna i norr till Malmö i söder är seriös och kvalitativ optikerverksamhet. Linneuniversitetet bjuder varje år in landets optikerkedjor på en arbetsmarknadsdag för att värva nya unga optiker från optiker-programmet i Kalmar. Några från vår butik är med varje år och representerar Synologen. -Hej Thomas, vad kul att du är här, det behövs lite äldre optiker som har varit ned ett tag säger en av arrangörerna till mig när jag kliver in i deras ultramoderna lokaler. -Tack så mycket, det är roligt att vara här och tack för att jag får komma. Det gick snabbt från att vara yngre till äldre. Det är en annan värld idag än 1964 och utbildningen är inte jämförbar, allt är bättre nu. Stort tack till alla kunder som under alla dessa år har kommit till vår butik som funnits nästan lika länge som yrket. Stort tack även till alla medarbetare genom alla år som varit med och bidragit till nöjda kunder. Nu glömmer vi backspegeln för ett tag och titta framåt igen.
Vi erbjuder bästa märkesfabrikat av bågar och glas. Vi ska även i fortsättningen vinnlägga oss om att med de bästa varor och tjänster i förening med humana priser vinna ärande allmänhetens förtroende.

Thomas Björkegren

Mars 2024