Öppettider måndag-fredag 9-18, lördag 10-14

Tillbaka till framtiden!

Corona gör oss mer digitala. Viruset är ett osynligt stängsel som tvingar oss till bildskärmen för att överhuvudtaget kommunicera med allt utanför hemmet. Vårt öppna samhälle har på kort tid bytts ut till en mental lock down. Samarbete, teambildning och strävan att umgås med vänner och bekanta samt familjevis över flera generationer både formar och fostrar alla inblandade till acceptans och förståelse. Nu gäller social distansering, undvika kontakter och vara hemma så mycket som möjligt.
Den nya tidens centrala punkt är webben och precis de orden får mig att tänka på gamla svenska klassiska ungdomslåtar, vissa med träffsäkra budskap och långt före sin tid. Ebba Gröns kultlåt ”Mental istid” snurrade på många skivspelare i tonårsrummen när 70-tal blev 80-tal och förmodligen med alldeles för hög volym. Redan då, för 40 år sedan när Palme var stadsminister och Sverige precis röstat JA till kärnkraft såg den blott 20-åriga textskrivaren Thåström in i spåkulan och anade hur framtiden kunde bli när han sjöng om ”Moder dator allas vår mor, den nya tidens centrala punkt, det enda som hörs och det enda som stör och det egentligen lever, i mitt nya liv i mitt nya hem är det faktiskt hon som bestämmer” osv. Och det stämmer ju ganska bra, isolering som smittbekämpningsmedel är påfrestande med stora sociala och hälsomässiga konsekvenser. Här finns inga vaccin i världen som hjälper, bara tålamod, hänsyn till omgivningen och självdisciplin. Egenskaper som inte precis tillhör ungdomen och just ungdomar missar mycket socialt i en viktig del i livet. Tur ändå att vi lever i en tid som möjliggör verbal kommunikation via teams, facetime och andra webbaserade möten. Trist och tonlöst sätt att kommunicera och i längden inte bra för mänskligheten men oavsett utgången av pandemin så lär vår digitala livsstil fortsätta. Skärmtid har ökat betydligt och särskilt bland äldre som gör alltmer på nätet och ingenting tyder på minskad skärmtid framöver. Och det är en ganska synkrävande och utmanande arbetsuppgift för ögonen. Små okorrigerade synfel som inte besvärar det dagliga livet ger ofta tröttande ögonbesvär och huvudvärk efter flera timmar framför skärmen.  Är man 50 plus och bär vanlig progressiva glas besväras man mer av olämplig arbetsställning som förr eller senare ger värk i nacke och axlar. Terminalglasögon korrigerar synfel som är anpassade efter arbetsavståndet vilket ger en ergonomisk och vilsam arbetsställning. Dessutom kan man låta chefen betala dem eftersom terminalglasögon går under epitetet personligt arbetsredskap, en lagstadgad rättighet och inte en löneförmån. Nästan alla terminalglasögon kostar mindre än ett årskort på gymmet och livslängden är minst det dubbla. Handen på hjärtat hur många gånger använder man gymkortet? Inte varje dag i alla fall. En vanlig reaktion på kunder som får sina första terminalglas är: varför har jag inte skaffat det här tidigare?? Det här var ju superbra!!
Om vaccinet biter som det ska är nog pandemin snart över och vi återgår till vårt öppna fria samhälle. Då får vi förhoppningsvis återigen uppleva en folkfylld stad med stora publika evenemang i Kalmar och höra en annan klassisk 80-talsdänga ”Idag är jag stark” med Kenta som ekar över hela Kvarnholmen några timmar senare än solen går upp en daggig augustimorgon, starten för IRONMAN och lika många människor i Kalmars stadskärna som hela Ölands befolkning. Idag otänkbart men snart kommer framtiden tillbaka och då ligger det ett par riktiga bildskärmsglasögon hemma på skrivbordet. Nya vanor kräver nya glasögon.

Välkommen till stans optikbutik.  Vi lovar mer än bara glasögon

Thomas Björkegren
April 2021